-För dig som äter mediciner, vet du hur MYCKET du får i dig?

(en lånad bild från aftonbladet, Gulli Johansson i ett
mycket bättre skick än på många, många år!)

Det här kanske verkar som ett mysko ämne att ta upp en fredagsnatt men jag har mina anledningar till det. Ska ju hämta dottern tidigt, väldigt tidigt, nu på lördagsmorgon och när klockan är halv 3 och jag inte lyckats somna kändes det lite hopplöst att försöka mer. Ska ju ändå kliva upp halv 6 nämligen, den tid när litentantas REM-sömn i vanliga fall har inträffat..

Vet också att jag är väldigt sen på att reagera på ett Uppdrag Granskning, nämligen Sommarspecial del 6 som gick i repris i onsdags kväll, jag tittade på det bara för ett litet tag sedan och måste säga att jag blev väldigt tagen av Gulli Johansson som tappade 11 år av sitt liv pga av biverkningar av sina mediciner, sina antiepileptika för att vara lite mer precis.

Även om avsnittet handlade mer om just övermedicinering av de gamla inom äldrevården så finns det kraftiga paralleller med mitt eget liv och framförallt mina egna besvär/biverkningar av just antiepileptikan jag bollats mellan under de här snart 6 åren som epileptiker. Ska dock ta en liten diskussion med min familj innan jag ev. berättar om hur mina mediciner har påverkat mitt eget liv på de mest obehagligaste sätten, hur man än vrider och vänder på saken så är och förblir just neurologin ett väldigt eftersatt område inom vården, man får helt enkelt ta smällen av att må apa av sina mediciner....

Forskning pågår stort inom bla kardiologi, thorax, mycket forskas ju även inom cancersjukdomarna och missförstå mig INTE, jag menar inte att man ska sluta med den forskning som pågår utan ÄVEN försöka ge sig på vår hjärna, sjukdomar/diagnoser som epilepsi ligger ju ändå inom de mer lindriga diagnoserna, där finns ju riktiga "monster" som ALS, MS, Parkinson och en massa mer eller mindre kända diagnoser.

Kommer att återkomma till det här ämnet igen, självklart, då det ligger mig väldigt varmt om hjärtat som ni kanske förstår. Är det så att ni inte har sett programmet så rekommenderar jag starkt att ni tittar på det, av omtanke och eftertanke för alla gamlingar som stuvas in som drogade paket utan egenvärde, ju mer besparingar som görs desto mindre pengar till geriatrisk vård, det har varit landstingens val de sista åren och mig veterligen kommer det att fortsätta så, visst måste vi kunna protestera? Var är det gamla pratet om respekt för de som byggde upp Sverige? Var det just bara prat som betydde noll och intet, ett sånt här Sverige vill inte jag åldras i, det är då en sak som är säker!

(Ännu en liten detalj, läser man den här artikeln i Dagens Medicin ser man också att epilepsi kostar Sverige 1,3 miljarder kronor per år. Det gör epilepsipatienterna dyrare för samhället än många andra patientgrupper.)

Uppdrag Granskning del 6
finns utlagt på nätet tom tisdagen den 28:e juli, missa inte att se!
(klicka på bilden ovan för länk)


Avslutar med ett citat direkt från Gullis mun, de frågar om det inte är farligt för henne att inte längre äta någon epilepsimedicin. Hennes solklara svar är som följer:

" - Jag har sagt många gånger, jag vill ha kvalité inte kvantitet.
Jag är beredd att ta risken och jag säger att ättestupan är att föredra..."


Själv mår jag bättre, eller ska vi säga mindre dåligt ? numer pga att jag fått en tilläggsmedicin som  tydligen jobbar mot den medicin jag har sedan tidigare och sänker koncentrationen av oxkarbazepin (den aktiva substansen i mitt äldsta antiepileptikum) vilket i sig har resulterat i aningens bättre tänk som jag brukar kalla det.....

Att sätta in en till medicin vars egentliga uppmätbara effekt är att den sänker effekten av tidigare medicin? En enkel beskrivning av min alldeles egna uppfattning av hur skruvat neurologerna tänker, eller snarare inte tänker... Vore det inte enklare att bara sänka dosen ?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: