- Dagens visdomsord anno 1925



(vill du läsa vad nr 14 av Hemma, tidning för hem och hushåll 1925
handlar om så klicka bara på bilden nedan så får du se)




" Självförtroende

Det finns inte så få föräldrar, som ha den felaktiga och för både dem själva och deras barn tråkiga uppfattningen, att det rätta sättet att uppfostra är att finna och påpeka fel. Detta är långtifrån riktigt.

Om man i hemmet aldrig gör annat än hackar på ett barn och öppet eller indirekt låter det veta, att det är dumt och omöjligt på alla sätt, och att det aldrig kan komma någonstans i världen, så blir resultatet antingen att barnet sluter sig inom sig själv, fyllt av vrede och bitterhet, eller också förlorar det tron på sig själv och på samma gång förmågan att gripa det tillfällen, som bjudas, eller att ta sig fram i livet.

Ett sådan barn kommer alltid att visa sig från sin sämsta sida, vara alltför tillbakadraget och fullständigt sakna initiativ. Den ovänliga och elaka kritik, som varit dess dagliga bröd, har inte utvecklat ens den minsta grad av självförtroende, vilket dock är så nödvändigt, om man inte skall bli svag och hållningslös. Barnet är förutbestämt till misslyckande, om det inte är tillräckligt starkt att arbeta bort de dåliga resultaten av denna uppfostran och lära sig att tro på sig själv och sin förmåga.

Det är därför inte meningen att någon är i behov av överdrivet hög tanke om sig själv; falsk överskattning av sin egen förmåga och sin egen vikt äro ingalunda av godo. Men den som tror på sig själv, vet att den kan genomföra vad den föresatt sig att göra, vet att modet och beslutsamheten inte skola svika även inför verkliga svårigheter, ger sig inte i första taget. Han känner att förr eller senare skall det lyckas, även där svårigheterna äro stora, och det är inte litet värt att ge sig in i livskampen med den utgångspunkten.

En och annan gång händer det, att den som misslyckas på en plats eller med ett eller ett annat företag genom detta fullständigt förlorar sitt självförtroende. Dessa bör tänka på huru många stora män och kvinnor, som börjat sin bana med att göra oerhört stora misstag. Det är ingen skam i det - man börjar på nytt eller väljer något annat och lyckas kanske bättre, kanske mycket, mycket bra.
"

A. S-n


Hmmm, tänk vad de visste redan då.....
1 Anna:

skriven

Så sant som det var skrivet!!

Kul, bra och sann text och jag tror nog att man kan gå ännu längre tillbaka... Även "dom gamla grekerna" visste nog hur det "borde vara" för att uppnå bästa möjliga "resultat"... :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: