- Förresten, snacka om gratis visdomar, Giorgio Grossi!

På tal om att fika Kexchoklad, sån med mjöööööölkchoklad i... och tillbringa några vändor på muggen och i brist på bra böcker bli sittandes med en tidning från Trygg Hansa i näven, jag hittade flera bra artiklar i den ?!

Giorgi Grosso, docent i medicinsk psykologi och terapeut inom kognitiv beteendeterapi, KBT, pratar lite om hur man ska lära sig att hantera stressen i sitt liv, han har några enkla, smidiga och jädrigt bra sanningar om vad man kan behöva göra för att ändra på sig såhär i andra delen av livet, tänker alltså på oss, eller ivf mig som numera har en nästintill vuxen dotter här hemma och kan börja prioritera på ett kanske mer egoistiskt sätt i livet.

Han tar upp de här numera självklara sanningarna, glöm INTE att äta och följdina egna toppar och dalar i energi, använd dalarna till återhämtning, kanske ta den där fikarasten som du tänkt strunta i och sen när orken kommer åter så sätter du fart igen osv.

En intressant åsikt är den att tvärtemot vad man kanske tror så behöver inte stressade personer göra mindre, utan mer, men av andra saker. Då kommer en livskompass in, som många KBT-terapeuter arbetar med:

- Hur vill jag att mina relationer till andra ska vara?
- Vilka hobbyer vill jag lägga tid på?
- Hur vill jag ta hand om mig själv? osv.


Som han, och nuförtiden även jag, ser på saken handlar det om att försöka leva mer efter sina värderingar än de ofta skapade kraven vi själv tillför i livet. Orimliga krav som att man måste vara perfekt, inte bara i sin karriär, sitt utseende, sitt boende utan också i sitt mående, om vi kan lyckas att sikta in oss mot att leva efter våra värderingar blir ju livet kanske inte stressfritt men mer sant och då mår man själv bättre.


Kan ju inte tjuva mer text ur tidningen, känns lite dumt, men här kommer två av de böcker Girgio Grossi har skrivit om ni blivit lite intresserade, hamnar ivf högst upp på shoppinglistan nu när månadens pension dimper ner, allt som kan hjälpa mig att omprioritera livet emottages tacksamt! (bilderna är länkade)





Lämnar er med ett sista citat, helt passande mig även om det i mitt
fall inte var psyket som la ner när jag kraschade utan kroppen...
Är ju egentligen oväsentligt vilket som strular,
slutresultatet blir detsamma,

en trasig människa i jakt på nya
strategier för att hantera vardagen.


"De som går in i väggen tillåter sig inte att lyssna på kroppens rop efter kost, vila
och motion. De vill prestera hela tiden och de grundläggande behoven ses som
tidstjuvar som bör prioriteras bort."


Här får du också en chat från DN
med huvudämne stress, 19/1-09

1 Anna:

skriven

Sagt det många gånger innan och säger det igen...

KBT rules!!

Konceptet är INTE egoistiskt, inte själviskt, utan OM-TÄNKSAMT!! TÄNK OM du gör allt som du BORDE göra och fortfarande mår piss.. Vem hjälper det??

Vill man inte förstå, så måste man inte, men att inte göra det, DET är en egoistisk handling...

Det som betyder mest är DU och bara du...

Nu ska jag låta frälst, men "BE ALL THAT YOU CAN BE"... Hihi!!



Kram och sov sött!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: