- April-väder?



Alla vi pratar ju om april-väder, en del kallar det rentutav påsk-väder men det är för min egen del nåt helt annat, för påsken, den brukar ju ska komma i slutet av april, eller hur är det?

Har läst in mig lite på det på smhi´s utomordentliga hemsida. här kommer lite fakta för dagen!

"Påskdagen kan inträffa tidigast den 22 mars och senast den 25 april. Det är alltså 35 dagar, över en månad, som skiljer tidigast och senast möjliga datum åt. "

Ok, det känns lite mer som jag har ansett att påsken varit, lite hipp som happ alltså. Men hur räknar man ut NÄR påsken ska vara?

"Påskdagen är definierad som första söndagen som innefaller efter första fullmåne efter vårdagsjämningen. Det är den astronomiska definitionen. I praktiken tar man hänsyn till några gamla traditioner, vilket innebär att påskdagen inte alltid infaller där den borde"

Krångligt, alltför krångligt för mig att ta in såhär nyvaken och grötig i skallen som jag ju är.... Kan ju iofs bero på att jag inte ens har en susning om när vårdagsjämningen är, Kollar in wikipedia som talar om att:

"Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden"

2009 inträffade detta fenomen den 20:e mars 11:44. Då var alltså natt och dag lika långa, tror jag ivf...

För att summera detta faktaspäckade inlägg kan jag ju bara snika åt mig ett citat till, förklarar en hel del till varför man aldrig har riktig koll på NÄR påsken inträffar rådande år, eller så gör det inte det.. (som för mig)

"Den som tycker att påskhelgen flyttar lite hur som helst från år till år kan trösta sig med att sekvensen av påskhelger upprepas teoretiskt efter 5.7 millioner år. "


Gör såhär istället, gå in på smhis hemsida, läs hela deras inlägg om påsken och kanske blir allt glasklart för er?
SMHI

Jag ska ägna mig åt att vakna, försöka kladda fast nåt spackel på skallen och inviga mina alldeles splirrans nya jeans, tack dottern min, mera byxor åt morsan ;-)!
1 Veiken:

skriven

Att det var så krångligt med påsk! Jag tar det som det kommer, men intressant läsning är det ju!Ha det bra med dina nya jeans....

2 Lena:

skriven

Sån vacker vinterbild!

Ha en bra dag och sköt om dig!

Kramen


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: