Epilepsi....hmmm




sista medicinen jag fått, som tillägg till en annan en, Trileptal, fungerar ju riktigt bra, eller rättare sagt VÄLDIGT bra, men återigen har min mage kraschat... sånt är ju lite störande då ingen vill gå omkring o vara livrädd för att peta i sig nån laktos, o givetvis har Fenantoin laktosmonohydrat i sig (som jag ju inte ens vet vad det är men laktos är det då... bara att "fråga" min mage)

brukar vara duktig på att kolla upp när jag får nya piller, ganska starka saker man petar i sig o det är faktiskt inte helt fel att ha lite koll ändå även om det är nionde sorten jag går igenom numera... o då hittade jag det här... kanske tur att jag inte har kollat innan ändå?

"Fenantoin, eller fenytoin som den aktiva substansen heter, är ett medel som främst används för att förebygga epilepsi. Det är med andra ord en medicin som ordineras till personer som verkligen är i behov av sådan behandling.

Vid all läkemedelsbehandling får man alltid väga fördelar mot nackdelar. Det är här fråga om ett effektivt läkemedel som gör stor nytta, men å andra sidan får praktiskt taget alla som behandlas med detta medel biverkningar, inte alltid särskilt besvärande, men ändå.

Det vanligaste är en viss dåsighet, nedsatt vakenhet och försämrad koncentrationsförmåga. Det är i allmänhet så pass lindriga biverkningar att de inte uppfattas som störande. Biverkningar kan i viss mån också regleras genom att dosen hålls låg genom att man regelbundet mäter halten av läkemedel i blodet.

Andra biverkningar som kan förekomma är yrsel, svullnad i tandköttet, lätta skakningar, hudutslag och leverpåverkan som inte upplevs men som kan komma fram vid blodprovstagning. Mindre vanligt är illamående och påverkan på en del sorters blodkroppar. Många biverkningar kan direkt hänföras till för hög dos i förhållande till vad som är önskvärt eller som behövs för god behandlingseffekt.

Eftersom biverkningar är vanliga vid behandling med fenytoin är detta något som man självklart bör diskutera med den allmänläkare eller neurologspecialist som sköter behandlingen.


Lars-Olof Hensjö
Läkare, specialist i allmänmedicin"

plockade det här från sjukvårdsupplysningen så jag tror väl att man kan säga att det är från en säker källa...

ska till min neurolog på tisdag, jag överlever ju mina biverkningar utom just det här med magen då... att återigen byta ut allt mot laktosfritt i livsmedelsväg är ingen hit, dyrare och begränsar verkligen ev möjligheter att överleva en ev middag ute eller hemma hos någon....

nå ja, det finns ju värre saker, det vet jag om, men det är lite irriterande att det alltid ska vara nåt som krånglar liksom, sista två sorterna mediciner plockades ju ut i år enbart för att magen rasade, nu sitter jag där igen och... ja, mår ju bra annars och har faktiskt blivit piggare, och att må lite illa har bara varit positivt, har ju äntligen lyckats gå ner en 6-7 kg men i långa loppet känns det tveksamt.... antar att det inte är nån annan epileptiker som läser här men OM det skulle råka vara det så kanske just DU har nån koll?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: