Clementiner o dess polare!



Clementin
Citrus reticulata


Stamformen av mandarinen kommer från ön Mauritius. Dessutom är två andra varianter kända, tangerinen, som härstammar från Nordafrika och uppkallats efter urskeppningshamnen Tanger, och satsuma, som härstammar från den japanska ön Kiushu.

Tangeriner är kärnfria och ser ut som en mindre apelsin med löst skal. (ok, ok, här trasslar jag in mig märker jag så jag gör det enkelt o lägger "bara" in en länk så får ni läsa själva, de här frukterna som ju går under Småcitrus, blandas liksom ihop och jag får inte till det..) titta mer här Tangeriner.

Clementiner är mindre än apelsiner och något tillplattade. Skalet är orange-rött. Smaken är söt. De är lätta att skala och saknar kärnor, här har ni en mer "barnvänlig" sida om frukt o grönt ( i  år SKA jag ha koll på vilka jag köper, finns väl inget mer irriterande än en massa kärnor o sura frukter väl?)

Satsumas är saftiga och kärnfria. Smaken är mild och söt-syrlig. Satsumas är en självständig mandarinart. Ursprungligen kommer den från den japanska provinsen Satsuma på ön Kiushu. intresserad av lite mer fakta, läs här


Sorter, säsonger och exportländer: Det finns tre självständiga Mandarinarter, nämligen: Mandarin, Satsuma och Tangerin. I övrigt rör det sig om korsningar varav Clementin är den vanligaste.

Hållbarhet och förvaring: Beroende av sort.
  • 10-14 dagar vid 0-3°C
  • 7-10 dagar vid 2-5°C
  • 3-5 dagar vid 20°C
    Ideal förvaring vid 0-4°C och 85-90% relativ luftfuktighet.  (aha, därför de alltid blir dåliga i "julvärmen"!)

  • för mer fakta, kolla in livsmedelsverkets hemsida


    o det här blev bloggens hittills mest röriga inlägg, ska verkligen ta mig mer tid nästa gång jag ger mig på rena fakta, nu har jag däremot inte alls tid utan måste rusa iväg, dagens MÅSTE är nämligen en piasakvast och en snöraka, egen skottning funkar ju som allra bästa när man har lite mer avancerade redskap än en värdelös inomhussop från Rusta!


    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?
    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: